Regionale Scouting Wedstrijd

Het eerste weekend van april was het weer zover; de Regionale Scouting Wedstrijden van Regio de Baronie! Tijdens de RSW worden gidsen en verkenners uit de hele regio tijdens een weekendkamp tot het uiterste getest in hun skills om te kamperen, te koken, tocht te lopen en dagen ze elkaar en zichzelf uit in verschillende spellen. Dit jaar was de omvang 36 groepjes van ieder ongeveer 6 kinderen die hun weg hebben gevonden naar Rijen om daar te laten zien wat ze kunnen. Ieder groepje wordt beoordeeld op verschillende technieken waar ze punten voor kunnen verdienen. Denk daarbij aan het opzetten van een tent, het pionieren van een keuken, het bereiden van een maaltijd en het vinden van de weg aan de hand van verschillende tochttechnieken.

Ook de Scouts van Rijsbergen hebben de afgelopen maanden uitvoerig geoefend op deze technieken en hebben met 6 man sterk een patrouille gevormd en onze vereniging vertegenwoordigd. Voor zo goed als alle Rijsbergse Scouts was dit de eerste keer RSW wat natuurlijk heel spannend is, maar des te leuker!

Op vrijdagavond werd bij aankomst kon iedereen beginnen met het opbouwen van de tenten. Door de vele regen die viel had dat de prioriteit om zoveel mogelijk droog op te kunnen slaan. Na de opening was er een karaoke-avond in de grote tent waar iedereen zich warm kon dansen en zingen. Op de zaterdag na het ontbijt werden de kinderen op pad gestuurd voor de grote tocht. Gewapend met pen, papier en een kompas gingen de groepjes één voor één op zoek naar de posten die in de omgeving waren opgesteld door de leiding.

Naarmate de dag vorderde en de weerberichten binnen kwamen werd als snel duidelijk dat het voorlopig niet zou stoppen met regenen en het in de nacht zelfs kon vriezen. Het RSW-team heeft daardoor de beslissing moeten maken om de rest van het kamp af te lassen en de kinderen na het avondeten naar huis te sturen. Een hele domper voor zo’n gaaf weekend maar natuurlijk de juiste keuze als alles en iedereen, inclusief de binnenkanten van de tenten, nat en koud is.

De kinderen hebben gezamenlijk het avondeten gekookt en gegeten. Op het menu? Kippensoep, gebakken aardappeltje, broccoli, burgers en chocoladevla toe! Na de afwas werden de kampen afgebroken en vond de centrale afsluiting plaats zodat iedereen kon genieten van een bad en een warm bedje.

Al met al is het geen RSW om te vergeten en zal het zeker nog jaren worden aangehaald. We zijn trots op onze scouts die hebben laten zien wat ze in zich hebben, zelfs in het barre weer van afgelopen weekend! Scouting, laat je uitdagen!